Het spook achter mijn leeservaring

Korte schets 

Het boek dat ik graag wil bespreken is Het spook van de opera, geschreven door Gaston Leroux. Het is een klassiek verhaal dat je meeneemt naar het Parijs in de 19e eeuw. Het verhaal zullen de meesten kennen door de musicals of toneelstukken die hierover zijn gemaakt. De personages die je doorheen het verhaal leert kennen, zijn vooral rijke en getalenteerde figuren. Zo komen er danseresjes, operazangeressen en muzikanten in voor. Ook kom je al snel het hoofdpersonage in het boek tegen, namelijk het spook van de opera, naar wie de titel is vernoemd. Verder in het verhaal kom je te weten dat zijn voornaam Erik is. Hij is diegene die voor de spanning en de misdaden zorgt.

Bron Foto: Flore Heyvaert

Wat vond ik leuk, mooi of goed?

Wat me is opgevallen is dat het volledige verhaal zich afspeelde in de Opera Garnier en dat er bijna geen andere geografische ruimtes in het boek werden besproken. Enkel in passages met een flashback, kwamen er andere plaatsen in voor. Deze werden niet zo gedetailleerd beschreven en daar had ik graag meer over geweten. Sommige hoofdstukken die in het begin voorkwamen werden niet direct afgemaakt, maar ze werden vervolgd. Hierdoor was de spanning en mijn nieuwsgierigheid groot.

Het boek had een leuke cover die me meteen aansprak. Ook vond ik het verhaal aangenaam om te lezen omdat het een makkelijk en duidelijk lettertype was. De genres: spanning, thriller, mysterie en romantiek zorgden voor een goede samenwerking. Het verhaal zelf vond ik in het begin wat moeilijk te volgen omdat het begon met een flash forward. Maar naarmate ik verder las werd het me meer en meer duidelijk. Ook had ik het einde totaal niet verwacht, maar daardoor vond ik het een zeer mooi verhaal.

Private Opera Garnier en Galeries Lafayette 2-uur durende Tour in Parijs  2020
Opera Garnier
Bron foto: https://www.viator.com/nl-BE/tours/Paris/Paris-2-Hour-Private-Guided-Tour-to-Palais-Garnier-and-Galeries-Lafayette/d479-13405P7

Wat vond ik niet leuk?

De stukken die ik vervelend vond, waren vooral de stukken van de brieven die het spook naar de directeurs stuurde. De brieven zelf vond ik zeer moeilijk om te lezen, want hierin stonden veel moeilijke, oude woorden en symbolen. Deze heb ik niet zeer aandachtig gelezen, maar de passages waarin de brieven voorkwamen, heb ik niet overgeslagen.

Wat vond ik moeilijk of onduidelijk?

Wat ik verwarrend vond aan deze roman was dat er ontzettend veel personages in voorkwamen. Deze personages hadden verschillende namen die zeer hard op elkaar leken. Ook hadden de meeste personages enkel achternamen. Hierdoor had je vaak meerdere mensen met dezelfde achternaam omdat ze familie van elkaar waren. In tegenstelling tot andere boeken, merkte ik wel een verschil bij de manier van het gebruik van ‘het ik-personage’. Dit was ook een personage in het boek dat bij iedere gebeurtenis aanwezig was, maar hij of zij had geen specifieke naam.

Welke verbanden of patronen?

In het boek worden er wel een stuk of 3 verhalen apart van elkaar besproken. Maar op het einde van het verhaal vormen deze één geheel. Dit zijn de verhalen van de ‘Turk’, het verhaal van Raoul en Christine en het verhaal van Erik. Deze hebben een oorzaak-gevolg-verband met elkaar.

Het begon met een vleermuis..... |
Bron foto: https://www.belgercoaching.nl/blog/cockpit-of-nooduitgang/

Conclusie

Ik vond het boek, naarmate ik verder las, steeds beter en beter. Daarom zou ik het zeker aan iedereen aanraden die fan is van romantische en spannende boeken. Ik zou het minder aanraden aan jonge kinderen omdat er veel moeilijke woorden in gebruikt worden.

Ook al vond ik sommige passages in het boek wat moeilijk of vervelend. Ik zou deze roman wel nog eens opnieuw willen lezen. Het verhaal over Het spook van de opera werd op een andere site beschreven als een geweldig succes. En nu snap ik waarom!

Hand Gebaar Ok Duim - Gratis vectorafbeelding op Pixabay
Bron foto: https://pixabay.com/nl/vectors/hand-gebaar-ok-duim-omhoog-taal-3214804/

Geschreven door: Flore Heyvaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: